Hjemme hos os har der aldrig været tvivl – ungerne skal altid med på ferie, og det skulle ikke være en hindring for os at komme afsted fordi vi have små børn. Det har givet os lidt erfaring på området, og her vil jeg gerne dele vores tips og tricks.
Den anden dag, læste jeg en artikel på et rejse site om at rejse med børn. Artiklen gik ud på, hvordan man får det optimale ud af en sådan rejse. Og det var en psykolog som udtalte sig på baggrund af hvordan man ifølge hende skulle gribe det an.
Og det var der sådan set ikke noget galt i, men rådene virkede blot lidt ligegyldige eller almen gældende: spis rigtigt, drik vand, mød op i god tid, og videre i den stil. Og det er jo noget som gælder for alle som skal ud at rejse.
Så for at komme med et alternativ til at hjælpe andre der skal ud at rejse med børn, er her mine gode råd, som vi har opnået ved at rejse med vores 3 børn.
Før
Inddrag de små i planlægning og pakning af tasker. De syntes også det er sjovt at være med til at bestemme hvad der skal med, og så begynder feriestemningen lidt før. De kan dermed også selv være med til at pakke yndlingsbamser eller –legetøj ned. Spil er også en super idé at have med, så det ikke kun er spil på telefoner eller tablets. Har man dem med, så smid også gerne en film på, da man ikke altid kan regne med at det i eksempelvis fly virker, eller er noget som passer til jeres børn.
Under
Den første del af turen, med checkin, og ventetid i lufthavn er sjældent et problem. Her er der stadig spænding, og en masse sjove ting at kigge på. Fly der lander eller letter er altid et hit, og ellers kan man lege mange spil, eller lege. Det er først senere og på de længere ture, at man bliver udfordret 😉
I fly
Noget af det sværeste ved at rejse med børn, er lange flyture. De skal sidde stille, og være stille for ikke at genere andre rejsende, og så er det tilmed svært at få noget ordentlig mad, og der kommer hele tiden tilbud om sodavand 😉 Men med lidt forberedelse kan denne del af turen faktisk også blive en fornøjelse.
En rigtig god ting ved de moderne fly, er skærmen i sædet foran. Har dit barn sådan et foran sig, går en stor del af tiden af sig selv – selvom det ikke altid er lige stabilt. Men ellers er det med at medbringe lidt legesager, læsestof, osv. Alt sammen helt generelle råd. Så ekspert rådet, er at have en pose med, med små pakker i. Blot små gaver af lav værdi, men som ungerne kan vælge i posen når tiden bliver for lang. Om det så er en grøn plastik-kålorm fra Søstrene Grenes til 10 kr., så kan det bruges. Små spil er også gode som gaver, og så giver det sig selv, at de skal tages i brug bagefter. Det er noget som har reddet os på lange ture!
Tag også selv hånd om mad, de fleste ved godt at flymad ikke altid er lige spændene og det er så vigtigt med fornuftig mad under flyturen, så derfor har vi altid haft backup med, så vi var sikre på at de kunne få noget at spise.
Sovepose & puder
Skal I flyve meget langt, kan det være en god idé at slæbe barnets egen sovepose med, og en pude. Det er super godt i flyet, og kan også bruges hvis der er ventetid i lufthavnen. På en af vores Florida ture, havde den yngste på 14 mdr. ved afrejse, svært ved at finde ro i flyet. Der var for megen lys, og for mange ting at kigge på. Så jeg tog et tæppe, og lavede en lille hule, ved at sætte tæppet fast i ryglæn og sæde foran. Og vupti, 5 min. senere faldt Oscar til ro, og kort derefter også i søvn inde i hans lille hule.
Så med lidt opfindsomhed og tålmodighed, har vi faktisk ikke haft problemer med vores små børn på de flyveture vi har været ude på.
Jetlag / døgnrytme
Det er hårdt for børn, at rejse til en helt anden tidszone, som ligger mange timer fra deres egen. Men når vi f.eks. har været i USA, betyder det at ungerne kommer i seng langt senere end normalt, og kun har sovet lidt på vej derover. Og alligevel vågner de tidligt (lokal tid), sidste gang omkring kl. 04.30, og det er lige tidligt nok, og de er da også trætte men kan ikke sove. Så plejer vi at give dem et varmt karbad, og sidde der i 20-30 min., og så bliver de døsige. Tilbage i seng, og så sover de til morgen, og med lidt held er dette den eneste morgen deres rytme har været ødelagt!
Begrænsninger
At rejse med børn, og især småbørn, sætter sine begrænsninger. I skal ikke forvente, at kunne vandre som i plejer, eller tage på en masse shopping, eller køre rigtig mange kilometer hver dag. Ungerne gider sjældent disse ting, og keder sig, og bliver umulige. Så det er en god idé at indse, at visse ting må vente til ungerne bliver ældre, eller der er andre med som kan passe de små.
Det er også derfor at autocamper var vores foretrukne ferieform på lange ture med små børn. Især når vi rejste langt væk. I Danmark er ferie i sommerhus ikke noget problem, og hotel i sydeuropa klares sikkert også fint. Men en rejse til f.eks. USA, som ofte indebærer en kør-selv-tur med overnatning på moteller og hoteller, er dødsdømt. At skulle trække småbørn rundt fra hotel til hotel, og ellers køre en masse kilometer imellem, er ikke noget af byde dem for de bliver bare forvirrede.
I stedet har vi valgt autocamperen, så ungerne får et nyt hjem med det samme, og dermed trygge rammer. Det betyder også at vi ikke har mulighed for at køre lige så langt per dag, og dermed heller ikke når ligeså meget. Men det passer os helt perfekt, da vi hellere tager den med ro, og gerne bliver det samme sted i flere dage (se f.eks. vores seneste turbeskrivelse, hvor vi de fleste steder overnattede 3-4 nætter samme sted.
Skriv et svar
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.