GOPR3365-EFFECTS

SUP – Stand Up Paddling

Maj måned 2015 blev en måned der ændrede os som familie, det lyder dramatisk men er det heldigvis ikke. Der skete den simple ting, at jeg købte et billigt Stand Up Paddle board, da jeg havde læst en del om det. Og for at komme igang, købte jeg et billigt startsæt fra AquaMarina med board, pumpe, taske, paddel, repsæt og finner til kr. 3.499, og dertil en våddragt til kr. 999.

Jeg har altid været draget til havet, og på vores ferie i USA og Italien har ungerne heldigvis vist samme begejstring for havet. De har snorklet fra de var helt små, og elsket at bade, surfe på små bodyboards, og bare fjolle rundt i vandet med ansigterne plastret til i store smil. Så nu hvor ungerne var begyndt at blive lidt større kunne jeg også begynde at udforske havet lidt mere selv igen – det skulle hurtigt vise sig, at det board kunne jeg da på ingen måde få for mig selv 😉

Sebastian på vej i bølge ekstase

Første tur på det nye board var i Skaven Strand med dejlig lavt vand, og efter en lidt “shaky” start gik det ok hurtigt med at komme igang, selv på et billigt board. Ungerne derimod – de hoppede bare op og padlede afsted. Her kom deres lave vægt og lavt tyngdepunkt dem til gavn. Men mange års træning og sport gør dog, at jeg stadig har en god balance.

Det blev til nogle ture på vandet sammen med ungerne, og hurtigt blev hele familien forelsket i boardet – som endda fik lov at komme med til Sicilien – det kan du læse her. Efter den sommerferien gik det op for os, at vi havde fat i noget omkring det med SUP. Og næste plan blev nu, at få sparet op til et bedre board, og gode våddragter til hele familien.

I efteråret var vi på vandet så ofte vi kunne, og kunne mærke vi skulle have flere boards og bedre boards.

Første “rigtige” board blev et Naish Nalu. Jeg tog til OneOpensky.dk og fik en god snak og vejledning, og har efterfølgende brugt dem til alle de ekstra køb vi siden har gjort. Lige nu har vi 4 SUPs, 2 surfboards, 1 bodyboard, og et par skimboards, dernæst så har de også fået lov at levere alle vores padler og dragter…

Når du skal igang og have ungerne med, så lad være med at købe de dyre dragter fra start af – de vokser hurtigt ud af dem. Tag i Harald Nyborg og køb de helt billige modeller – det er faktisk ganske udmærkede.

3 på stribe – mere eller mindre elegant…

Hvor nu al den snak om surfing?
For os, er det nu blevet en livsstil. Vi taler om det, leder efter og besøger surfbutikker når vi rejser, læser om surfer livsstil og drømme os afsted til større bølger og mere eksotiske rejsemål end Hvide Sande og Klitmøller. Vi har bygget vores egen surftrailer, så vi på hverdage hurtigt kan tage afsted når vind og vejr er til det, så er boards, grill, stole, osv, klar så vi hurtigt kan tage afsted.

Vi har igennem surfing lært meget om os selv, kommet tættere på hinanden og naturen, og fået oplevelser som altid vil være en vigtig del af vores børns opvækst.

DCIM\100GOPRO\GOPR3360.

Naturen
Vi har altid sat en ære i, at lære vores børn om vores planet, og hvor vigtigt det er vi passer på naturen. Surfer du så oplever du også problemer med affald i vandet – hvor især stranden i Syracusa på Sicilien var et skrækeksempel for os. Men ungerne gør nu alt hvad de kan, for at tænke bæredygtigt når de skal købe nye ting, de sviner aldrig i naturen, og de hjælper med at rydde op på strandene når vi besøger dem.

De har fået kæmpe stor respekt for havet, de elsker at mærke bølgerne, at læse bølgerne, de ved at det er havet som bestemmer og ikke dem. Vi ved alle, at når vi står og venter på den rette bølge, så vent hellere en gang ekstra så du får den helt rette bølge – for den giver så meget bedre en tur. Den tålmodighed det kræver, og den respekt det giver at finde ud af, at det er havet der bestemmer og ikke mig – det har de båret videre i deres omgang med deres kammerater. Og det kan vi både se og mærke på ungerne og os voksne.

Oscar venter på næste bølge

Vi lærer også, at læse naturen mere, dvs. kigge på tegn på, at nu skifter vejret, nu skifter tidevand, osv.

Når vi så nogen gange, padler ud på den anden side af bølgerne, og sætter os ned, så får vi nogle snakke omkring hele livet, som vi nok ikke ellers vi have haft. Da ungerne mistede deres bedstefædre i 2017 – var surfing en måde for dem, at komme ud og arbejde med sorgen.

Oplevelser
Vi har mange gode oplevelser sammen, bla. SUP ture rundt i bugten i San Vito Lo Capo, første gang vi fangede en bølge, aftener hvor vi har haft hele Hvide Sande strand for os selv osv. Men to oplevelser springer nok lidt mere frem end de andre.

Surfing med Casper Steinfath
Vores nok største oplevelse var første gang vi var på tur med Casper Steinfath. I maj måned 2017 havde jeg fået lavet en aftale med Casper om, at han skulle lære os at blive bedre til at padle på vores SUP boards. Vejret var ikke helt med os, så i stedet for Klitmøller ringede Casper om morgenen og fortalte, at vi tog ind på Limfjorden ved Thisted i stedet og tog en “downwinder” – dvs. en tur hvor du padler afsted med vinden i ryggen, og surfe på toppen af de små bølger. Casper var allerede blevet verdensmestre og da han ringede om morgenen var ungerne ved at besvime over, at en verdensmester ringede til os 😉 De havde alle forberedt gaver til Casper, så de var spændte.

Den måde hvorpå vi blev mødt at Casper og Mette (som var Caspers makker i deres lille SUP kursus virksomhed på det tidspunkt), var fantastisk. Utrolig positive og omsorgsfulde, og så fik vi ellers en god intro inden vi hoppede i bølgerne. Først og fremmest var det VILDT at se Casper på et board, manden er jo umådelig dygtig på et board, men dernæst så tog de sig så godt af ungerne (og de voksne), at vi fik en helt igennem forrygende tur ind mod Thisted Lystbåde Havn. Ungerne taler stadig om denne dag, og at en travl verdensmester kunne tage sig tid til os, og give os en så kompetent indføring i surfing og SUP sidder stadig dybt i os alle. Efter endt tur, fik ungerne overrakt deres medbragte gaver til Casper og Mette, og det var rørende at se, hvordan de blev helt overrasket over gaverne. Men det er jo essensen i surfing miljøet – at du “giver det videre”, dvs. du hjælper ham ved siden, ingen er mere vigtig end andre. Alle uanset niveau, kan få en oplevelse af samme følelse – den vilde følelse når man fanger bølgen! Det rush jagter vi nu igen og igen.

Surfkursus med Casper Steinfath

En anden helt igennem positiv surfoplevelse var en fredag aften i Hvide Sande. I følge vores surfapps, var der ikke store bølger og slet ingen vind. Men vi tog afsted alligevel, for så kunne vi padle en stille tur og grille lidt. Men det viste sig, at bølgerne var næsten perfekte. De kom med 50 meter mellemrum, var omkring 40 cm høje. De var helt perfekte til at vi alle kunne fange dem hver gang, og vi surfede helt ind i solnedgangen. Det sidste stykke tid, var vi ret udmattede og padlede ud, men sad på boards ind når vi red på bølgerne. Hele aftenen havde vi vandet for os selv, så der var ikke noget med, at vi forældre skulle holde øje med ungerne i fht. at være i vejen for andre surfere. Det var en perfekt surf aften.

Et andet bevis på vores fascination af SUP og hvad det betyder for ungerne, er at både Signe og Sebastian valgte at investere en stor del af deres konfirmationspenge i nye boards.

Signe med NSP
Sebastian med Naish

Sådan kan du træne din balance.
Noget af det jeg kan se mange har svært ved er balancen. Det er også noget af det vi selv har haft stor glæde af at træne. Det er ret simpelt – der findes mange øvelser til det på Youtube. Det vi gør mest, er at bruge vores Indoboards, helt igennem fantastiske rulle boards, hvor du øver din balance og som føles meget realistisk i fht. at stå på et surfboard.

Var indlægget godt? Så del gerne ;-)

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på print
Del på email

4 Replies to “SUP – Stand Up Paddling”

  1. Hej Lars,

    Stødte lige på dette opslag. Det lyder spændende og jeg er selv i samme situation pt.

    Hvordan pakker I SUP boards når i rejser? Jeg har selv købt en startpakke. Er det nok at transportere det i den medfølgende taske på en flyrejse? Eller bør man pakke det yderligere ind?

    1. Hey Joakim
      Sorry, havde ikke set din kommentar. De tasker der typisk følger med startpakker er ofte ret tynde, og skrøbelige. Derfor har jeg også pakket vores ned i en duffelbag i stedet. Der kan nemt ske det, at din paddel – som nok er af metal – vil rive hul i det helt tynde stof.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.