kyle-glenn-nXt5HtLmlgE-unsplash

Planlæg en rejse

Photo by ian dooley on Unsplash

At ankomme til en længe ventet destination fylder mig glæde og en kæmpe ro. Selvom der kan ligge både små og store eventyr forude, mange ting der skal gå op, så er jeg altid helt tryg. Mest pga. jeg forbereder mig med at undersøge der hvor jeg skal hen, men også fordi de gange hvor det går galt, så ved jeg at jeg altid forsøger at få det bedste ud af det. Og heldigvis er min familie på samme måde, at problemer ikke skal ødelægge vores ture.

Og ja, det virker tåbeligt, men når jeg får lov at planlægge en ferie ryger jeg nærmest i en lykketilstand. Og ja, jeg mener “få lov”, for min jeg er lidt til grin i familien, da jeg bliver alt opslugt når jeg går i mit “holiday mode”. Der stilles masser af spørgsmål til ungerne om dette og hint, konen skal tage stilling til en myriade af forslag, og i sidste ende ender det oftest med at jeg tager beslutningern alligevel. 

At undersøge destinationer, vores ønsker, praktikken, økonomien, seværdigheder, spisesteder der skal prøves af, ting vi skal prøve – det giver mig en helt barnlig glæde. For mange virker det uoverskueligt, men for mig er det lig mange aftener hvor jeg får lov at nørde igennem, for mulighed for at lave lister, evalurer for / imod på en lang række ting, puslespillet med at få datoer og overnatninger til at gå op i en højere enhed. Grunden er simpel – jeg har et stort “pleaser” gen, så jeg vil gøre alt for at dem jeg rejser med får en god ferie. Så jeg lever på alle måder op til ordsproget om, at forventningens glæde – måske ikke ligefrem er den største, men stadig enorm stor glæde. 

Uanset om jeg skal forkæle konen og mig selv med en kort tur, eller en længere ferie for hele familien, så bruger jeg lang tid på at planlægge, og undersøge. 

Nørdet – tja, sikkert, men stadig dejlig underholdning og lærerigt for mig, og så er det et godt afbræk fra arbejdet, og langt mere interessant end at sidde og stene for noget ligegyldig underholdning. Og så må livets større eksistentielle spørgsmål vente, til de lange vandreture fremme på destinationen.

Her er mine værktøjer, og listen udvider sig løbende, så mine bookmarks er efterhånden ret omfangsrige.

Destinationer

Photo by Kyle Glenn on Unsplash

Som oftest har vi en god idé om hvor vi vil hen, og nye ønske destinationer kommer på vores bruttoliste løbende. Det sker hvis vi falder over interessante rejseartikler i aviser og magasiner, fra blogs og sociale medier, eller ser et program som både kan være rejserelateret, eller mere generelt om landet. Andre gange kan det være at vi udvælger destination på baggrund af vores ønske, f.eks. at vi ved vi skal have sol, der skal være mulighed for surf, så vælger vi ud fra det. 

Og så er et eller om at læse mere om de enkelte destinationer på blogs, Tripadvisor, lokale turistorganisationer, oftest noget jeg googler mig frem til. LonelyPlanet er det tættest jeg kommer på et sted jeg oftest tjekker, eller er det mest søgninger. For der findes rejseberetninger fra så godt som alle steder på kloden, om ikke andet så noget i nærheden. 

En lidt mere old-school tilgang er kort… Ja, kedeligt, dyrt og besværligt. Men jeg har nogle kort fra et par af de steder vi har været, og købte også kort på Sicilien i år. Og der ligger små guldkorn, med f.eks. vandreruter, seværdigheder som måske ikke findes andre steder. Prøv det, det er hipsteragtigt og dejligt retro at sprede et kort ud på gulvet og sidde og nærstudere det. Og ja, et godt gammeldags atlas kan så absolut også bruges.

Transport

Der findes masser af måder hvorpå man kan tjekke flymuligheder og -priser, billeje, tog, delebil, osv. Her er mine favoritter.

Photo by Alex Suprun on Unsplash

Fly

Momondo! Jeg har testet Travelmarket, Skyscanner og mange andre, men intet kan måle sig med Momondo. Der er apps hvor du kan finde sidste øjebliks rabatter, og hvad ved jeg, men hver gang ender jeg med, at det er Momondo som finder det bedste bud til os. Der er i min erfaring ingen service, der har formået at lave en så effektiv søgemaskine og på så brugervenlig en måde. Derfor bruger jeg så godt som ingen andre mere. Enkelte gange dobbelttjekker jeg priserne på flyselskabernes egne sider når jeg har fundet en pris – men det kan reelt set ikke betale sig, for det er ikke billigere. 

Tog

I Danmark er det svært at komme udenom rejseplanen.dk den virker såmænd ganske fint, men har bare den ulempe at den jo anbefaler rejser med DSB… Det er lidt et “cheap shot” at skyde på DSB, og det går vel i det fleste tilfælde også ok. Men servicen er sgu mangelfuld, togene ikke videre indbydende, og de få gange vi har anvendt DSB i ferie øjemed, sender vi ikke mange plader chokolade som tak for en god oplevelse. Og så er det tilmed dyrt!

Nu rejser vi gerne til Tyskland, og bruger også Tyskland som afrejse til længere rejser. Her har vi taget toget flere gange fra Flensborg til både Hamborg, Berlin og Prag. Og goddamit en forskel i fht. DSB. Ikke alene er det markant billigere, men togene er mere indbydende og på de længere strækninger en super service med ganske fin mad og drikkevarer og snacks til helt fair priser.Returbilletter for 5 midt i sommerferien på ruten Flensborg-Berlin til 1.467 kr er jo vildt. Og så mener jeg, at prisen på en iskold 0,5 liter øl var under 3 Euro… Vi lod bilen stå i Flensborg – hvor der er gratis parkering, og efter en behagelig togtur steg vi veludhvilede ud i Berlin. Ikke sidste gang vi lader bilen stå, og glemmer alt om risiko for fartbøder, ulykker og de berygtede meldinger om “Stau”. Så tjek lige bahn.de ud, næste gang turen går til eller igennem Tyskland.

Billeje

Jeg har et indlæg om billeje her.

Overnatning

Her vi ude i, at det afhænger af budget og destination. Kortere ture går oftest til hoteller, B&Bs, o.lign, og der kigger jeg oftest på hotels.com og booking.com Ingen af dem har jeg det specielt godt med at anbefale, altså de virker godt, og Hotels.com reward program er toplækkert. Men begge er ikke kendte for specielt gode forhold til overnatningsstederne, og især booking.com har ridser i lakken med deres lidt for smarte nudging tiltag (kun 1 værelse tilbage…, den står godt nok ofte, også på mindre besøgte destinationer uden for sæsonen). Men begge virker, ligesom Trivago også ofte lige tjekkes. 

Ellers er jeg stor tilhænger af både airbnb og homeaway. Det er overraskende at se, at længere sydpå er det oftest den sidste der stadig har det største udbud. Det kan dog være at mareridt at anvende homeaway.dk da jeg ofte har oplevet at sende bookingforespørgslser som der så enten ikke svares på, kommer andre forslag tilbage som ikke matcher det forespurgte, og så sidder jeg der og skal have det til at gå op. Så har jeg sjældent de 24 timer til at vente på svar fra udlejere, som så ofte er små bureauer. Derfor er jeg langt større tilhænger af Airbnb, selvom det er lidt dyrere, så er det nemmere at bruge i en planlægning. 

Men du kan også bare springe dem over og anvende https://www.hometogo.com/, den fandt jeg sidste år, og den service har ikke selv boliger til udlejning, men tjekker alle services – herunder også både aribnb og homeaway. Ganske anvendelig. 

Uanset hvad du vil lytte til, og bruge af services, så husk at tjekke anmeldelser fra andre rejsende. Nogen gange skal de nok ikke tages helt så bogstaveligt, andre gange er de ren underholdning, men ofte meget værdifulde. Da jeg planlagde juleturen til Hamborg, læste jeg en der klagede over at et af hotellerne ikke var familievenligt og meget larm på værelserne. Hotellet ligger lige op ad banegården, og prisen var ca. 50 euro i døgnet for 3 personers værelse, så husk lige at vurdere hvor fair anmeldelserne er 😉

Seværdigheder

Udover Google søgninger, lokale turistorganisationer, lokale turopertører, osv, så er google maps faktisk et mini hack. Bare find der hvor du skal bo, og zoom så ind, ja helt ind! Så kommer der navne på små restauranter, parker, muséer, osv, som ligger lige der hvor du skal bo. Smart og nemt. Og ikke nok med det, alle de “local guides” som Google forsøger at få på deres platform, er super gode til at ligge billeder op. Så ser du en restaurant så klik på den og så anmeldelser og billeder af retter og menukort. Det har jeg fundet mange gode oplevelser med. 


En anden måde jeg finder oplevelser / seværdigheder på er, at med diverse søgninger. F.eks. “Top 10 attractions in Berlin”, “Berlin in 1 day”, osv. Der er så mange rejseblogs med indlæg i netop den stil. Og så ellers forsøge sig frem med f.eks. “Alternative Berlin”, “The hidden Berlin”, så kommer der også de lidt mindre kendte ting frem. 

Restauranter

Streetfood, junkfood, kedelige turistfælder med “lokale specialiteter”, ægte kulinariske oplevelser og meget mere. Det er der vist efterhånden alle steder. Turistfælden er nemmest at finde, den ægte autentiske tilberedte mad ofte lidt sværere at finde. Her kan Tripadvisor igen være ret god, eller spørg de lokale! Grænseoverskridende – jeps!, men det værd når nogen virkelig kommer med guldtippet. 

Jeg har det dog ofte svært med restauranter, ikke fordi jeg er kræsen eller ikke nyder det. Men hvis man som jeg, gerne nyder at lave mad selv, og gerne bruger tid på at finde gode råvarer, så kræver det lidt af en restaurant at lave noget som virkelige gør mig glad for, at jeg valgte at bruge en større sum penge på at spise lige her. F.eks. har jeg haft svært på Sicilien med virkelig at finde restauranter som tager maden til det niveau som man vi antager de gør i Italien, og som råvarerne indbyder til. Det giver ingen mening, at du på Sicilien kan opleven en omgang uinspireret pasta, med de råvarer er i havet, bjergene og markerne lige omkring dig – men det er for slapt på mange restauranter. Når man så til gengæld finder dem hvor de gør sig umage, så er kvaliteten også så høj, at det virker syndigt. Hvorimod jeg i Tyskland ofte er blevet meget overrasket over niveauet og prisen – i positiv forstand. Det skyldes måske også vores fordomme om det tyske køkken, men jeg er omvendt og nu stor stor fan. 

Men det er måske den mest subjektive af oplevelserne på en ferie, så her skal du i overdreven grad sørge for at bruge dine spareskillinger mest optimalt. I tvivl – så gå videre, vi har for ofte taget chancen pga. trætte børn (eller kone…), og damn det har vi fortrudt.

Budget

Ja, det er sgu kedeligt, men med mindre du har tjent kassen eller fået en formue foræret så vil det for de fleste vedkommende være en god idé med et budget. Ikke så meget til en weekendtur måske, men mere til de lidt længere ferier. Men måske så alligevel have et overordnet budget for ferie henover året. Prøv at notere hvor meget der bruges på weekend ture, sommerhus, camping, sommer-, vinter-, efterårsferier. Det er lidt interessant at se, for mig, gav det den aha oplevelse, at jeg nu ved, at vi kan tage en lidt kortere sommerferie og så både en lille vinter- og efterårsferie for samme budget. Ikke at vi gør det, men det kan vi hvis vi holder lidt igen på sommerferien. 

Budgettet planlægges i noget så simpelt som et Google Sheet  – gratis version af Excel. Der kan jeg stadig manipulere så meget med tallene, at det kommer til at ligne en overskudsforretning at holde ferie….

Andet

Spørg! Nej, ikke mig, jeg kender jo ikke alle destinationer, men derimod send gerne spørgsmål til lokale turistkontorer, de har ofte også lidt rabatter de kan hjælpe med. Men især også på Tripadvisor, damn hvor er det sjovt at opleve den passion der nogen gange kan være. Entusiaster, der både kan være lokale og besøgende langt fra, der passioneret vil fortælle dig hvor du får den bedste Currywurst i Hamborg. Det er ægte, opdateret, og uden forbehold. Igen skal man huske på, at dette er utrolig subjektivt, og en enkelt der harcellerer over manglede service på en ellers interessant restaurant holder ikke mig væk så læs altid anmeldelser med et åbent sind. 

Og så er det eller med at komme igang, den næste ferie eller tur er lige om hjørnet. Lyder det stressende, så bare slap af, og vent med at pakke tasken til sidste øjeblik, og bare mød op og oplev hvad der nu sker, eller du kommer forbi. Det er sgu også genialt, og kan være super befriende. Nu bliver jeg helt i tvivl om hvad jeg helst vil…

Var indlægget godt? Så del gerne ;-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.